Van koeientransportwagen naar toeristen tractor

Auteur: Aashnie Kanhai
Verteller: Carl van Dijk
Plaats: Margaretha

Wij krijgen toeristen hier, maar om naar achteren te gaan, moesten zij vroeger lopen.

Op gegeven moment hebben we de koeientransportwagens ingezet om er te komen, meestal met een aantal boeren. Deze agrarische boeren kwamen uit Nederland en moesten naar achteren voor de runderen. Een van hen zei een keer “het is allemaal zo primitief”. “Ik ga iets bedenken”, zei Van Alen, “ik ga een kar bouwen die we gaan trekken met twee paarden”. Ik vond het goed, maar toen opperde hij om karbouwen te trainen om de kar te trekken. Dat vond ik ook goed.

Toen hij bezig was met de kar, zei hij “Carltje kom even kijken”. Hij was bij Vabi bezig de kar te bouwen. Bij Vabi aangekomen zei ik tegen hem “jongen, de karbouwen gaan dit nooit kunnen trekken...”

Hij legde uit dat het groter is geworden dan was gepland. Maar, zei hij, het is goed, we zetten gewoon een tractor ervoor.

Nu kunnen we zo’n 25 a 26 personen per keer vervoeren met deze kar. Doordat je een beetje op een hoogte zit heb je een mooi overzicht. Degenen die niet kunnen klimmen, hebben de mogelijkheid om beneden te zitten. De touringcar is volledig van oud materiaal gemaakt en het werkt prima. Wij vinden het prachtig om mensen erin rond te leiden. Een rondleiding duurt anderhalf uur en gaat 2 km naar binnen langs de weilanden, naar het vis- en garnalenbedrijf Comfish toe en dan weer terug.

Soms ga ik wel mee dan geef ik uitleg over het bedrijf en dan zeg ik tegen de mensen om uit te kijken voor de kokosnootbladeren die in je gezicht kunnen slaan. Dan moet je dus even ‘dokken’. Daarom probeer ik zo boeiend mogelijk te vertellen, zodat ze niet in slaap vallen.

We hebben ook weleens vogelliefhebbers op de tour tractor gehad, die roepen om de 5 minuten ‘stop’ en dan weer verder, 5 minuten later weer ‘stop’ en dan weer verder. Maar het blijft leuk.  

Geef een reactie

Reageer op dit bericht

2 Reacties

Back To Top