Over ons

Welkom op de site Het Geheugen van Noord-Commewijne.

Achtergrond

Het Gebied: de rechteroever is het gebied in Commewijne tussen de Commewijnerivier en de Atlantische oceaan en loopt vanaf Braamspunt tot de Matapicakreek. Het is een schiereiland; je kan eromheen varen. Voordat de plantages er gevestigd werden, vanaf het eind van de 17de eeuw, woonden er inheemsen. Regelmatig worden er nog archeologische vondsten gedaan die wijzen op inheemse aanwezigheid. De Nederlanders polderden het vruchtbare gebied in en maakten er een rijke plantagestreek van, met inzet van tot slaafgemaakten. Bij de afschaffing van de slavernij waren veel plantages reeds verlaten. Na de periode van Staatstoezicht, waarin slaafgemaakten verplicht waren nog tien jaar op de plantages te blijven werken, namen Hindoestaanse en Javaanse contractarbeiders hun plaats in. Hun nazaten wonen tegenwoordig in het gebied. De hoofdmiddelen van bestaan zijn landbouw, veeteelt en visserij; toerisme is groeiende. De afstand tot Paramaribo, het gebrek aan goede scholen en werkgelegenheid voor de jeugd leidt tot het wegtrekken van de bevolking. Van de overgebleven bewoners in de zes dorpen is hun Aziatische achtergrond nog van hun gezicht te lezen; zij houden vast aan sterke culturele tradities.
Het vissersdorp Pomona is een tussenstation voor Guyanese vissers. Zij dromen ervan ooit een bestaan op te bouwen in Mainroad, zoals ze het vaste land noemen rond het plaatsje Nieuw-Amsterdam, of in de verder gelegen hoofdstad Paramaribo.

Op de website Het Geheugen van Noord Commewijne worden persoonlijke verhalen van de bewoners op rechteroever van de Commewijnerivier verzameld. Noord Commewijne bestrijkt een plantagegebied van Suriname, heeft een grote, veelal onbeschreven, geschiedenis en roept heel veel herinneringen op. Het Geheugen van Noord Commewijne verzamelt deze verhalen van oude en nieuwe generaties Surinamers en Nederlanders uit het gebied om daarmee een gezamenlijk verleden te creëren waarmee ze de toekomst tegemoet kunnen zien.  Ook verhalen van voormalige bewoners en mensen die bij de rechteroever betrokken zijn worden toegevoegd. We maken kennis met het dagelijks leven, met hun uitdagingen, en met herinneringen, veranderingen en toekomstdromen. Op deze manier worden bewoners met elkaar in contact gebracht en maken zij de ziel van de rechteroever toegankelijk voor iedereen. De verzamelde verhalen worden op verschillende manieren gedeeld:

  1. Op de website GvNC en op de Facebookpagina Verhalen van Noord-Commewijne
  2. De verhalen worden op verschillenden manieren tentoongesteld in het Verhalenhuis: een interactief verhalenmuseum op plantage Frederiksdorp. Stichting Gedeeld Cultureel Erfgoed Suriname-Nederland richt zich op behoud en ontwikkeling van Cultureel erfgoed van Noord Commewijne. De verzamelde herinneringen komen voor offline en online gebruik samen in het Verhalenhuis in Frederiksdorp waar ook objecten en foto’s te zien zullen zijn. 
  3. Een fietsroute waarbij men door de gebieden en dorpen uit de verhalen kan fietsen en zo stukken uit de verhalen kan terug vinden.
  4. Educatieve rondwandelingen.

 

 

Partners

Onze samenwerkingspartners zijn de  Stichting Gedeeeld Cultureel Erfgoed Suriname Nederland, de Hogeschool van Amsterdam, Twinningfaciliteit Suriname-Nederland (UTSN), adsviesburo Berenschot, NIKOS, Openlucht museum fort Nw Amsterdam, Amsterdam Museum, de hogeschool van Utrecht. De website is ontworpen en gerealiseerd door Adept en gebruikt het CMS-systeem Umbraco. 

Meedoen

Iedereen kan de verhalen bekijken op de website. Reacties op verhalen zijn welkom. Wilt u op de een of andere manier meedoen met het Geheugen van Noord-Commewijne? Dan bent u van harte welkom. Hiervoor stuurt u een berichtje naar [email protected] of belt u naar (00 597) 8178993.

Heeft u een verhaal?

U kunt meedoen door uw verhaal op te schrijven en in te zenden naar [email protected] . Wij kunnen u ook interviewen, als het makkelijker is om te vertellen kunnen wij u interviewen. Hiervoor stuurt u een berichtje met uw telefoonnummer naar [email protected] of belt u naar (00 597) 8178993.

Regels en tips voor het schrijven van een verhaal

De verhalen beslaan ongeveer 300 woorden. Te lange verhalen worden gesplitst in meerdere verhalen. De redactie bepaalt of een verhaal geaccepteerd wordt, redigeert en plaats ze op de website.

Activiteiten

Bij het verhalenhuis zullen rondleidingen gegeven worden. Er komt een keuken voor kooklessen en er zullen exposities en events georganiseerd worden.

Artist en onderzoekers residentie

Het Geheugen biedt in het verhalenhuis 2 studio’s aan voor onderzoekers en Artists in Residence. Voor informatie kunt u mailen naar [email protected] of belt u op het nummer (00 597) 8178993.

Back To Top