Premier Henk Chin A Sen en plantage Alliance

Auteur: Audry Wajwakana
Verteller: Opa Rocklie
Plaats: Alliance

Alliance was de favoriete plek van premier Henk Chin a Sen. In de begin jaren tachtig kwam hij er vaak om tot rust te komen.

Met de speciale presidentsboot, genaamd ‘Fri’, kwam hij bijna elk weekend naar de plantage. Hij arriveerde vaak in de late vrijdagmiddag en vertrok zondagmiddag weer. Hij maakte wandelingen en sprak met de mensen die hij tegenkwam. Hij ging veel in het veld waar hij dan op zoek ging naar bokkenpoot. Hij hield van de bloemen van deze plant. Ik heb persoonlijk meegemaakt waar de premier een brand new Pick-up aan directeur Amstelveen schonk. De directeur had een oude landrover. Deze directeur wilde de plek tot ontwikkeling brengen. Hij hield van sport. Voor de mannelijke arbeiders liet hij via het bedrijf Suzuki bromfietsen kopen en die konden ze tegen een soepele aflossingstermijn aanschaffen. Hij wilde dat zijn werknemers met plezier naar het werk ging. Deze directeur was voorzitter van de lokale sportvereniging en organiseerde veel voetbaltoernooien. Als er genoeg geld werd gemaakt konden we dan uitgaan. Met tien gulden kon je vroeger veel doen. Op de bromfiets gingen we meestal eind van de maand naar Nickerie of Wageningen.

De onthulling van het (revolutie) monument en de bibliotheek heeft Chin a Sen gedaan. Velen zijn deze feiten vergeten, maar ik kan me ze goed herinneren omdat ik erbij was. Doordat de premier veel op de plantage was, zag hij economische mogelijkheden voor de plantage als er een weg naar toe zou worden aangelegd.  Hier is de Matapicakreek en daar is de Commewijnerivier die helemaal loopt naar de Cotticarivier. Deze drie wateren komen samen bij Alliance. Vanaf de overkant zou een weg aangelegd worden van Lasai tot naar de Oost-Westverbinding. Hierdoor zou er ontwikkeling in het gebied komen. Kinderen zouden dan makkelijk naar school kunnen gaan, zonder dat ze in de stad bij families of een internaat moesten verblijven. Ook omgekeerd zouden mensen van de overkant makkelijk naar de plantage komen. De weg zou de reisduur verkorten. De directeur kon zich terugvinden in Chin a Sen’s visie en besloot met zijn arbeiders mee te werken aan dit plan. Ze kapten een trail open tot naar Oost-west verbinding en hier in Alliance werd op de kruising van de rivieren een moderne politiepost gebouwd. Het was echt mooi. Maar toen werd Shankar president. De politiepost bemannen werd een probleem en de aanleg van de weg is nooit volledig uitgevoerd.

Back To Top