Het Hoekhuis

Auteur: Aashnie Kanhai
Verteller: Carl van Dijk
Plaats: Rust en Werk

Dit huis was eigendom van de familie Boeddhoe. De eigenaar van veel servicestations, Roy Boeddhoe, is geen onbekende in Suriname.

Hij is hier in ‘Rust en Werk’ geboren. Ik weet niet precies in welk jaar, maar zijn vader verkocht vroeger nog olie uit kannetjes en flesjes aan de mensen die aan de rechteroever van de Commewijnerivier woonden.

Op den duur vertrokken zij en kwam de Chinees. Die heeft hier nog gewoond en winkelattributen verkocht. Op gegeven moment heeft meneer Van Alen het huis overgenomen, er kwamen arbeiders, een stuk of 20 om bouwwerkzaamheden te verrichten bij vis- en garnalenbedrijf Comfish. Maar de arbeiders wilden hier niet wonen. Zij gingen elke dag op en neer. Wij hebben toen sanitaire faciliteiten aangelegd.

Nadien bracht Cynthia Mc. Leod ongeveer 50 toeristen per keer hiernaartoe met haar boot.

Zij liepen dan naar de graven van de familie Crommelin. Daar zijn de twee dochters en zwagers van de gouverneur begraven. Onder de toeristen waren ook oudere mensen die niet zo ver konden lopen. Toen hebben we voor die ouderen zitjes gemaakt. Wij vroegen ons af of we niet iets extra’s konden beginnen voor de toeristen.

We hebben toen foto’s van die graven gemaakt, die wij op de tafels zetten met een glazen plaat en wat oude foto’s bij elkaar verzameld en aan de muren gehangen.

Dat was in dezelfde periode waarin we bezig waren met certificering; dat zou ons 15.000 Euro per jaar kosten.  Wij hadden zoiets van dat geld kunnen we dan liever investeren in het hoekhuis.

En toen hebben we dit huis voornamelijk voor toeristen opgezet. Een paar jaar geleden is ook de visie ontstaan om er een winkel bij te bouwen voor de mensen van ‘Rust en Werk’. Want er zijn wel twee kleine winkels maar die hebben niet alles, men moet dan toch naar de overkant. Zo is het dus gekomen dat we toeristen hebben en de supermarkt waardoor het hoekhuis rendabeler is geworden. Men kende dit huis als het huis op de hoek, dus is de naam ‘Het Hoekhuisje’ geworden.

Back To Top