Het bespelen van de dhol
Ik heb slechts twee lessen gevolgd voor het bespelen van de dhol, voor de rest heb ik het mezelf aangeleerd door muzikanten te observeren op feesten en door CD’s te beluisteren.
Het duurde wel zes maanden voor ik de dhol zelf kon bespelen. Ik heb flink geoefend, tot ergernis van m’n familieleden toe, omdat ik hen stoorde tijdens het oefenen. Maar ik ging gewoon door.
Wanneer ik de ‘Londa ke Nach’ (dans van de jongen) ga opvoeren op huwelijksfeesten, zijn er live muzikanten die mij begeleiden. In totaal zijn er drie muzikanten en met mij erbij vormen we een team van vier. Eén bespeelt de harmonium (pomporgel), één de dhantal (percussie-instrument op basis van lange stalen staven) en de ander de dhol (tweevellige trommel).
Bij Hindoe huwelijken is er aan bijna elke ceremoniële handeling een lied gekoppeld. Zo wordt het volgende lied gezongen wanneer de huwelijksstoet met de bruidegom thuis bij de bruid aankomt”.
(Pandit Karan zingt en bespeelt vervolgens een traditioneel stuk ‘Dasrath Aile Biaah’ op de dhol.)
In de Ramayan is Dasrath de vader van de God Ram en dit lied symboliseert dus dat de vader van de bruidegom is gearriveerd. Nu is het tijd dat de vader van de bruid ook aankomt, zodat de huwelijksrituelen kunnen beginnen.
Geef een reactie
3 Reacties
-
Ronald Snijderz
Prachtig.
Ik wil dit jaar de Hindoestaanse dhol trommel gaan combineren met de Afrosurinaamse kawina trommel!
-
Ronald Snijderz
Prachtig.
Ik wil dit jaar de Hindoestaanse dhol trommel gaan combineren met de Afrosurinaamse kawina trommel!
-
🤍 Добрый день,На имя выслали подарочек. Перейдите по ссылке далее ->> https://forms.yandex.ru/cloud/62eb57d564ec315321db0d93/?hs=0bf1422ad09e8658290f18b291f8b5f3& 🤍
dzra8l
b931mq