Kinderhuis ‘Sukh-Dhaam’, ‘Huis van Geluk’

Auteur: Aashnie Kanhai
Verteller: Shafiek Mahabeer
Plaats: Alkmaar

Ik woon in het Kinderhuis Sukh-Dhaam in Alkmaar en van daaruit ga ik naar school.

Kinderhuis Sukh-Dhaam is in 1916 opgericht om kinderen van toenmalige contractarbeiders op te vangen. Naast het kinderhuis staat er een hek waar wij door kunnen lopen om naar school te gaan. 

Wanneer we van school komen moeten we ons eerst omkleden, daarna eten we, daarna mogen we wat uitrusten tot en met 2 uur. Tegen 3 uur moeten we ons schoolwerk maken, daarna helpen met werk in het kinderhuis en tenslotte mogen we gaan spelen tot en met 6 uur.

Op de vrijdag word ik opgehaald door mijn moeder of vader, dan doe ik mijn uitgaanskleren aan.

Soms, zoals met Kerst, worden we ook bij andere mensen uitgenodigd. Dan gaan we er met de bus heen; meisjes zitten apart en jongens apart. Ook in het tehuis is alles gescheiden voor jongens en meisjes. Zo hebben wij jongens een voetbalveld naast het tehuis en de meisjes een speelplaats met schommels aan de andere kant. Op feestdagen mogen de meisjes wel met ons komen voetballen, dat vinden we gezellig.

Ik vind het leuk hier op Bakkie omdat je hier kan genieten van de natuur, je kan kokosnoten, bananen, manja’s plukken en vissen vangen. Mijn moeder maakt ook sappen van de vruchten. Zij heeft me geleerd om manjasap te maken. Ze raapt de gevallen manja’s op en bewaart ze in de vriezer. Wanneer ik thuis ben pak ik ze uit de vriezer, ik schil ze met een scherp mes en snijd ze in stukjes. Daarna blender ik de stukjes met water en zeef de draden van de vrucht eruit; klaar om het op te drinken. Mama maakt ook bananenshake, dat kun je ook kopen bij Torarica. Ik ben al geweest naar Torarica, ik heb toen gezwommen, gegeten, naar tennissers gekeken op de tennisbaan en ’s avonds zijn we weer teruggekeerd naar huis. 

Back To Top