Divali in Pomona

Verteller: Kris Persaud
Plaats: Pomona

Ik ben Kris uit Guyana en woon hier in Pomona met mijn vrouw en kind. Mijn broer en zijn vrouw wonen ook in dit huis.

Hier in Pomona wonen er hindoe mensen en ook christenen. Wij, die hindoe zijn vieren Divali, maar de christenen niet. Ze eten het eten dat we dan klaarmaken wel mee, want ze vinden het lekker.

De voorbereidingen voor Divali beginnen drie of vier dagen van tevoren. We maken dan samen met de buren snacks zoals persad, plaurie en cassavebal. Daarnaast maken we het gerecht ‘seven curry’ klaar net als hoe het in Guyana, waar wij vandaan komen, gebeurt. Dat zijn zeven soorten groenten kerrie, pompoen, dhaal, bagee, boulanger, eddoe, catahar en aardappel. Het is werkelijk heerlijk…we eten het met rijst. Op Divali delen ons eten en eten samen met onze buren.

Divali is het feest van licht dus we doen dan katoen in de dia met olie en maken de dia’s in onze huizen aan. Niet iedereen in Pomona, maar wij hindoe mensen doen het wel. Het is dan heel mooi om de huizen en tuinen te zien wanneer overal lichtjes geplaatst zijn.

We vieren net als de christenen ook het paasfeest, maar wij vieren het in augustus. We hebben het zo geleerd in Guyana, dus we doen het ook zo hier. In Guyana valt de paasviering samen met het begin van de grote schoolvakantie, wat in augustus is. Het is dan ook vliegertijd in Guyana.

We gaan vliegerpapier en lijm kopen op het vasteland; de frames maken we zelf hier in Pomona. In Guyana heb je dan allerlei soorten en afmetingen vliegers. Het is heel mooi om te zien als alle vliegers in de lucht zijn. Dus met Pasen koken we en vliegeren we in Pomona. En met Dewalie versieren we onze erfen met lichtjes, koken we lekker en we eten met de familie en vrienden.

Geef een reactie

Reageer op dit bericht

1 Reacties

  • Gerard den Dekker

    Complimenten

    Complimenten voor de mooie website en de verhalen! Ik denk wij in Suriname een belangrijke (potentiële) doelgroep voor het toerisme te weinig aandacht geven, namelijk: de Duitsers(80 miljoen) Zie website voor de Surinaams-Duitse geschiedenis: https://bukubooks.wordpress.com/duitsers/ De eerste eigenaar van Frederiksdorp was, zoals u uiteraard weet, een Duitser, Johan Friedrich Knöffel! Zo zijn er nog vele Duitse "herinneringen" (plaats- plantagenamen, familienamen etc.). Thema voor benadering van Duitse doelgroep kan zijn: "Suriname" dir vergessen Deutsche tropische Geschichte in Südamerika" Keypoints kunnen zijn: - Cultuur historie, zie website Duitse geschiedenis - Tropische regenwoud - Welness - Duitse Food & Beverages: bar met o.a. braadworsten en Duits bier (en jaarlijks organiseren van "Tropische Bierfest")

Back To Top