Bakroes onder de amandelbomen

Auteur: Audry Wajwakana
Plaats: Alliance

Ik heb een heleboel spannende verhalen over de plantage gehoord, maar zelf heb ik nooit iets vreemds meegemaakt.

Mijn schoonmoeder, nu wijlen, vertelde mij vaak verhalen over de plantage. Langs de weg waren vroeger veel amandelbomen. Onder die bomen hielden bakroes (een soort geest die op een mens met een groot hoofd lijkt) zich op, zei ze. Wanneer je een gefluit in de buurt van de bomen hoorde dan wist je dat ze er waren. Deze bakroes speelden altijd met knikkers. Wij mochten nooit onder de amandelbomen begeven. Er was een opa die ze wel altijd hoorde en ze ook kon zien spelen. De ouderen zeggen dat er slavernij op de plantage was geweest en geesten die geen rust vonden zich waarschijnlijk onder die amandelbomen schuilhielden. Om geen last meer van de bakroes te hebben, werden de bomen omgehakt.

Bootsman Roy woont in een huis op neuten en ik was eens bij hem op bezoek toen hij me ook een vreemd verhaal vertelde dat in de ochtenduren had plaatsgevonden. Hij werd wakker door het geblaf van de honden. Hij maakte het licht niet aan, maar schoof de gordijnen van zijn kamer om te kijken wat er aan de hand was. Volgens hem waren het geen plantagebewoners, maar spoken die tot naar de sluis liepen en terugkeerden.

Mijn zoon die de sluis vaak bedient, vertelde mij eens dat hij ook iets vreemds daar meemaakte, toen hij de sluis rond een uur ’s middags openmaakte. Het voelde aan alsof iemand over zijn schouderblad streelde. Hij zei dat hij niet bang werd, maar zei slechts: “Ik ben hier gekomen om te werken en om niemand onaangenaam te zijn.”

Ouderen van de plantage zeggen dat het geesten zijn die ronddolen. Ik heb ze nooit gezien en ik wil ze ook niet zien. Niet dat ik bang ga worden. Men zegt dat je ‘geluk’ moet hebben om ze te kunnen zien. Ik heb van mijn ouders geleerd dat als ik ergens kom om de plek niet te vervuilen. Je moet je altijd in het Javaans verontschuldigen van “mbah (oma/opa) ik ben hier gekomen om te wandelen en niet om jullie lastig te vallen”. Beweerd wordt dat er dan niets met je zal gebeuren als je dat zegt.-.

Geef een reactie

Reageer op dit bericht

6 Reacties

Back To Top